2011.05.21-22 – Békéscsaba – Arad – Békéscsaba

Május 21-én szombaton indult útjára a Békéscsaba—Arad—Békéscsaba nemzetközi szupermaraton, kerékpár és görkoritúra. A Buda-Cash Békéscsabai Atlétikai Club által tizennegyedik alkalommal rendezett viadalon több mint félezren indultak. 

 Már egy órával a rajt előtt nagy volt a nyüzsgés a városháza előtt. Kerékpárosok és futók melegítettek az aszfalton. 

A 30 csapat között ott volt a Békési DAC – Békés Drén lányokkal megerősített fiú csapata.

Kilenc óra előtt pár perccel a rajthoz szólították a mezőny tagjait. Először a bringások és görkorisok, majd néhány perccel később a futók is nekivágtak az első napi 103,8 kilométernek. A startpisztolyos indítást közösen Farkas Zoltán, a Békés Megyei Közgyűlés elnöke és Kiss Tibor, Békéscsaba alpolgármestere végezte.   

A békésiek közül Szilágyi István 24,9, Zsilák Laura 18,5, Mészáros Sándor 12,8, Ilyés Tamás 26,7 és Balog Julianna 20,9 kilométert futott. Az első napot a tizenegyedik helyen zárta csapatunk 8:26:46-al.

A verseny résztvevői reggel Aradról indultak neki a 93,1 km-es távnak, hogy aztán órákkal később  Békéscsabán, a Jókai színház előtt, több célkapun át, gitárzene mellett érkezzenek a célba, miközben fölöttük egy léghajó lebeg.

A második napon Balog Julianna 21,5, Mészáros Sándor 13,9, Zsilák Laura 15,0, Szilágyi István 25,5 és Ilyés Tamás 17,2 kilométert tett meg. A békési csapat végül a 30 csapatból megtartotta az első nap utáni 11. helyet. A második napidejük:7:32:53, végleges idejük: 15:25:57.

 

A Békéscsaba-Arad – Békéscsaba Szupermaraton díjátadó ceremóniáján a leggyorsabb kétfős váltócsapatnak járó különdíjat vehette át a Gyebnár Éva és Zahorán Ádám alkotta Váradi László-emlékcsapat. 

 A Békési DAC feltörekvő tehetsége, Gyebnár Éva, illetve a békéscsabai Zahorán Ádám különböző ultramaratoni megmérettetéseket tűzött ki maga elé az elkövetkezendő néhány hónapra. Gyebnár Éva az Ultrabalatonra készül, míg Zahorán Ádám egy 12 órás futóversenyen, majd pedig ősszel egy 24 órás erőpróbán szeretne egy nemzetközileg is elfogadott eredményt produkálni.

Gyebnár Éva futott első nap Békéscsabáról Mezőhegyesre. A táv 56 kilométer volt. Onnan Zahorán Ádám versenyzett tovább Aradig, a táv 47,6 kilométer volt. Másnap fordított volt a felállás, Zahorán futotta a hosszabb első távot, ami történetesen 50,4 kilométer volt, míg Gyebnár Évára jutott a befutó, ami egy kicsivel volt hosszabb, mint a klasszikus, maratoni táv. Végleges idejük: 17:21:35 lett.

 A csapatnév sokáig kérdéses volt, de sajnos a mezőberényi Alföld Turista Egyesület alapító elnökének ez év április 27-i halála eldöntötte ezt a kérdést. Miután Váradi László egy váratlan szívinfarktus következtében 59 évesen eltávozott az élők sorából, a két sportember úgy gondolta ezzel a gesztussal, utólagosan is tisztelegnek a megyei és az országos sportturisztika egyik oszlopos tagja, illetve annak munkássága előtt.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük